Wat zijn de verschillende rollen op het platform?

Bezoeker - Gebruiker - Deelnemer - Projectmanager - Mapmanager - Admin

Joost Vandenbroele avatar
Geschreven door Joost Vandenbroele
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Dit zijn verschillende rollen die platformgebruikers kunnen hebben:

Bezoeker

een persoon die het platform alleen bekijkt en niet inlogt of zich registreert

Gebruiker

een persoon die zich heeft geregistreerd op het platform

Deelnemer

een persoon die een actie onderneemt in een project of die een project volgt

een persoon die de rechten heeft om een project te beheren

een persoon die de rechten heeft om een map en alle projecten in de map te beheren

Beheerder

een persoon met een beheerdersaccount en toegang tot het hele beheerderspaneel

Wat kunnen projectmanagers doen?

Een Project Manager kan de instellingen voor het project waaraan hij is toegewezen wijzigen - inclusief het wijzigen van de projecttitel en -beschrijving en het toewijzen van toegangsrechten voor het project. Ze kunnen ook workshops maken, de bijdragen aan hun project bekijken en een "officieel antwoord" geven.

Lees meer over het opzetten van een project in dit ondersteuningsartikel.

Projectgegevens en KPI's bijhouden

Onder het tabblad 'Deelnemers' kan een projectmanager bepaalde gegevens van deelnemers controleren. Hier worden de gegevens getoond over de leeftijd en het geslacht van de deelnemers. Deze gegevens komen uit de standaard registratievelden 'Geslacht' en 'Geboortejaar' die standaard zijn ingeschakeld op platforms.

Opmerking: als deze standaard registratievelden zijn uitgeschakeld, worden deze gegevens niet getoond op het tabblad 'Deelnemers'.

Onder 'Selecteer een periode' kunnen de gegevens over deelnemers worden gefilterd in een specifiek tijdsbereik. Dit kan vooral handig zijn als je gegevens wilt zien over deelnemers in een bepaalde fase van het project.

In dit dashboard kunnen projectmanagers ook zien wanneer de input, opmerkingen en reacties zijn geplaatst.

Onder het tabblad 'Verkeer' kan een projectmanager controleren waar de bezoekers en deelnemers vandaan komen. Onder 'Selecteer een periode' kunnen de gegevens over de verkeersbronnen worden gefilterd in een specifiek tijdsbereik. Dit kan vooral handig zijn als je gegevens wilt zien over deelnemers in een bepaalde fase van het project.

Berichten

Onder het tabblad 'Messaging' kunnen projectmanagers de deelnemers van het project e-mailen.

Onder 'Afzender en ontvanger' -> 'Van' kun je selecteren wat ontvangers zien als de afzender van de e-mail. Hier kun je kiezen of de e-mail wordt verzonden vanaf het persoonlijke account van de projectmanager of dat de e-mail afkomstig is van een algemene afzender (de naam van het platform wordt getoond).

Onder 'Antwoorden moeten naar' kun je kiezen welk e-mailadres directe antwoorden van gebruikers op je e-mail moet ontvangen.

Op het tabblad Projectberichten kun je alleen e-mailen naar alle projectdeelnemers. Om andere deelnemers of subsets van gebruikers te e-mailen ga je naar de Platform Berichten tab (alleen beschikbaar voor beheerders).

Evenementen

Onder het tabblad 'Gebeurtenissen' kunnen projectmanagers gebeurtenissen aan hun project toevoegen. Zodra mensen zich hebben aangemeld voor een bepaald evenement, kunnen projectmanagers de lijst met deelnemers exporteren.

Lees meer over evenementen in dit ondersteuningsartikel.

Wat kunnen mapmanagers doen?

Boven alles wat een projectmanager kan doen, kan een mapmanager de beschrijving en instellingen van een map wijzigen. Ze kunnen nieuwe projecten aanmaken in die map en krijgen automatisch projectbeheerdersrechten voor alle projecten in hun mappen (hoewel de platformbeheerder die rechten kan intrekken).

Mapbeheerders kunnen geen projecten verwijderen. Als ze een project willen verwijderen, moeten ze dat aan een platformbeheerder vragen. Ze kunnen ook projecten die ze niet willen bewaren op "klad" zetten, zodat ze niet publiekelijk zichtbaar zijn.

Toegang tot gegevens

Vanaf mei 2024 hebben projectmanagers en admins toegang tot dezelfde gebruikersgegevens per project waaraan ze zijn toegewezen. Als bijvoorbeeld een projectmanager een project beheert om input te verzamelen, dan kan de projectmanager de gebruikersgegevens (naam, achternaam, e-mail, + gebruikersvelden/demografische informatie) samen met de deelnamegegevens (bijv. ingediende input) zien in de dashboards van het project en ook in de exports die beschikbaar zijn in de back-end van het project.

Dit is het geval voor alle methoden behalve de stemmethode: voor deze methode accepteren we 'conventie' en gaan we ervan uit dat de deelnemers verwachten dat hun naam+achternaam+email niet aan hun stem wordt gekoppeld. Daarom bevat de stemexport alleen demografische informatie (maar geen persoonlijk identificeerbare informatie zoals de naam, achternaam of e-mail).

Het 'gebruiker tabblad' is alleen zichtbaar voor admins

Hoe geef ik iemand een rol als project- of projectmapbeheerder?

Je kunt projectmanagers aan een project toewijzen op het tabblad Toegangsrechten van het project.

Je kunt mapbeheerders toewijzen aan een map op het tabblad Machtigingen van de map.

Beheersrechten verwijderen

Er zijn 2 manieren om beheerrechten te verwijderen:

• Ga naar het betreffende project, klik op 'Projectinstellingen' en ga naar 'Toegangsrechten'. Onder 'Projectbeheer' kun je een projectmanager verwijderen.

• Zoek op het tabblad Gebruiker naar de relevante manager. Klik in de kolom 'Rol' op 'Toegewezen items' en klik op 'Verwijderen' naast het betreffende project.

Dit kan alleen worden gedaan door admins.

Deelnemers

Een deelnemer is iemand die een van de volgende dingen heeft gedaan: input plaatsen, reageren op input, commentaar geven op input, stemmen, vrijwilligerswerk doen, evenementen bijwonen en een project of input volgen.